Aşure

TARİF

TURAP nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Sonra TURAP buğdayı yıkayıp, tencereye alın, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50 dk kadar buğdayı kaynatın. Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinci ekleyip 15 dk kadar kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dk kadar daha kaynatın. Tek tek cam kaselere bölüştürün. Aşure kaselerde soğumaya başlayınca üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Pişirirken, aşurenin kıvam durumuna göre su ekleyebilir; şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.


MALZEME
- 500 gr aşurelik TURAP BUĞDAY (3 su bardağı) - Yarım çay bardağı TURAP PİRİNÇ - 1 su bardağı TURAP NOHUT -1 su bardağı TURAP KURU FASULYE - 200 gr kuru kayısı - 200 gr kuru üzüm - 1 su bardağı fındık - 3 lt su - 2 su bardağı süt - 4 su bardağı toz şeker - Çeyrek çay kaşığı tuz - Çeyrek çay kaşığı karabiber - Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyu konulur)

Üzeri için: 25 gr fındık - 25 gr kuş üzümü - 100 gr ceviz - 1 adet nar - Tarçın