Pilavlık Pirinç
Dünya mutfaklarında farklı şekillerde yer alan pirincin, Türk mutfağında da önemli bir yeri vardır. Pilav denince; damaklarda yer etmiş lezzetlerden nohutlu pilav, kuru fasulye pilav, hamsi pilav, tavuklu pilav gibi geleneksel lezzetler akla gelir. Bu lezzetler Türk mutfağında pilavla bütünleşmiş lezzetlerdir. Ayrıca pirincin tansiyon düşürücü özelliğinin olduğu; böbrek taşı, kalp yetersizliği, ödem gibi hastalıklardan şikâyetçi olanlar için de faydalı bir besin kaynağı olduğu bilinmektedir. Özellikle kepekli pirinçte; B1, B2, B6, PP, E ve F vitaminlerinin yanı sıra potasyum, fosfor, kalsiyum, flor gibi değerli madenler ile 12 çeşit amino asit bulunduğu bilinmektedir.